Ce înseamna AQUAGYM ? 

Este vorba despre o forma practica a exercitiului fizic in apa mica sau adanca, inspirata din practica a numeroase discipline: antrenament autogen, jogging, gimnastica, dans, inot.Practicarea exercitiilor de gimnastica aerobica pe uscat si-a aratat si unele efecte negative: tasarea vertebrelor, hernii, afectiuni ale cartilajelor si ale oaselor, etc. 

Asadar, doctorii si instructorii au trebuit sa gaseasca un mediu mai "moale" pentru a atenua aceste posibile leziuni.actionand ca o perna gigantica, scade uzura muschilor, a tendoanelor si protejeaza articulatiile.

Lucrul in apa, folosind doar rezistenta apei, este in favoarea noastra pentru ca se minimalizeaza riscul leziunilor aparute de obicei in timpul exercitiilor efectuate pe uscat datorita impactului cu suprafete dure (parchetul salii clasice de fitness).
 

Presiunea apei actioneaza ca un masaj la nivel muscular, ajutand procesul de eliminare a acidului lactic acumulat in muschi. Beneficiile exercitiilor aerobice sunt imbunatatite in apa.
Cand un practicant intra in apa pana la nivelul gatului, forta gravitationala este redusa foarte mult (cam 70%).
Deci, prin folosirea antrenamentului in apa in locul unui antrenament tipic de rezistenta (jogging, alergare), accidentarile pot scadea in timp ce conditia fizica se pastreaza.
Cresterea fortei este un alt plus. Rezistenta apei fiind mult mai mare decat ceea a aerului (de 12 ori), exercitiile efectuate in mediul acvatic angreneaza mai multi muschi si totodata sunt mult mai dificile de realizat.
Exercitiile in apa, datorita mediului instabil in care se efectueaza, impun o participare a tuturor grupelor musculare in incercarea de a ne mentine pozitia in apa.
Pentru a mentine flexibilitatea si a creste gradul de miscare in articulatii, stretchingul in apa este cea mai buna metoda.
Corpul se relaxeaza cel mai bine in apa calda a bazinului, iar relaxarea, respiratia ritmica, regulata, propice efectuarii exercitiilor de stretching.Aqua Fittnes stimuleaza circulatia sangelui crescand volumul de sange in zonele cu leziuni.
Spre deosebire de exercitiile efectuate pe uscat, apa este ea insasi un sistem de racire, lucru care poate scade frecventa cardiaca cu pana la 10 bpm decat in timpul exercitiilor efectuate pe uscat.
Intensitatea mai mica a exercitiilor in apa nu trebuie sa ne ingrijoreze.
Studiile arata ca aqua fittnes-ul stimuleaza suficient inima, aparatul cardio-vascular.
Inima pompeaza cu 10% mai mult sange in timpul unei contractii (batai) atunci cand organismul este scufundat in apa, similar cu debitul cardiac al unui sportiv antrenat.
Pentru a progresa si a sustine conditia fizica trebuie lucrat de 2-3 ori pe saptamana alternand gimnastica in apa cu cea efectuata in sala.

HAI SA INOTAM!

Fiecare stil de inot are avantajele lui si consum diferit de calorii. 
Iata un scurt rezumat al fiecarui stil: foarte simplu. 

Debutantii inoata de obicei bras pentru ca este usor si le permite sa se bucure de apa imediat. 
Dar beneficiile scad pe masura ce stilul este executat cu jumatate de masura. 
Pentru a avea rezultate, trebuie executat stilul pur in care capul si respiratia joaca un rol important; altfel beneficiile sunt minore si, ocazional, pot aparea dureri cervicale si lombare. 
Acest stil intareste musculatura posturii, evitand problemele de spate. 
Este recomandat persoanelor cu astm, dar nu este foarte des recomandat persoanelor cu probleme la nivelul genunchilor. 
O ora de inot in acest stil arde aproximativ 250 calorii.Crawl pe piept / fata, cel mai tehnic. 
Este stilul sportiv prin excelenta. Necesita, insa, un minimum de antrenament si rezistenta pentru o practica corecta.In schimb, solicita un consum important de energie si nu are nici o contraindicatie. 
O jumatate de ora de crawl poate arde 700 calorii. 
Spate, cel mai benefic.Este stilul cel mai recomandat persoanelor care sufera de probleme cu spatele sau au o conditie fizica scazuta. Respratia este foarte usoara, deoarece nici nasul, nici gura nu se tin in apa. Miscarea picioarelor este asemanatoare stilului crawl. Nu exista tensiune dorsala si sunt folositi toti muschii fixatori ai posturii, ceea ce previne aparitia durerii. Este un stil bun pentru a se lucra atat bratele, cat si pieptul si abdomenul. 
O ora de inot folosind acest procedeu arde 210 calorii. 
Fluture, pentru baieti.Foarte estetic, fluturele sau delfinul este unul dintre cele mai dificile stiluri. 
Recomandarea ar fi ca, inainte, sa fie bine stapanite stilurile crawl si spate; daca nu, exista riscul de sufocare si de aparitie a durerilor de spate. Secretul sta in actiunea simultana a bratelor si a picioarelor, ceea ce cere o foarte buna coordonare. 
Trebuie mentionat ca dezvolta foarte bine spatele; formeaza acel trapez atat de visat.O binecuvantare pentru viitoarele mamiciInotul este ideal pentru persoanele insarcinate. 
Apa este singurul element in care o femeie insarcinata in 7 luni se poate simti usoara. 
Prin inot, picioarele primesc un masaj usor, iar durerea de spate este diminuata considerabil datorita diminuarii greutatii. “Pluta” este ideala pentru relaxare, in special in aceste conditii. Si tot prin inot se poate recupera silueta dupa nastere. 

Asadar, inotati, inotati, inotati!